Heerlijk Sri Lanka – part 1

Ayubowan!

Hier zijn we weer na twee weken ons te hebben ondergedompeld (soms letterlijk) in Sri Lanka! Waaaaaat een fijn land is dit! Dat hadden jullie vast nog niet kunnen raden aan de titel 😏. Na een 7 uur overstap op Mumbai kwamen we vorige week maandag om 5 uur ‘s nachts aan in Colombo. Een korte taxi rit later kwamen we aan bij ons hotel in Negombo. Dit had een zwembad en was nog geen 5 minuten lopen van het strand! Als er iets was waar we aan toe waren, dan was dat het wel! Heerlijke afkoeling en even relaxed niks doen. Nepal bleek toch minder relaxed dan gehoopt en dat voelden we. Over deze eerste dagen is bijzonder weinig te vertellen, want we hebben gewoon niks gedaan 🤓. Ook zijn hier amper foto’s van, want we waren gewoon tè druk met niks doen.

Na twee dagen Negombo hadden we weer volop zin om een leuke stad zien en om leuke activiteiten doen. We pakten de bus naar Colombo en vervolgens de trein naar Galle in het zuidwesten van het land. We hadden het al gehoord, maar in het echt bleek het nóg intenser te zijn: de race om de paar stoelen in de derde klas van de trein. Op het perron stonden oneindig veel mensen en toen de trein nog geeneens stil stond, begon de strijd. Al ellebogend, duwend en trekkend hebben we geprobeerd een felbegeerde zitplaats te bemachtigen, maar tot onze grote spijt is dat niet gelukt. Uiteindelijk bedachten we dat we ook wel op onze backpacks konden zitten en dat was toch wel erg prettig (ook al duurde de rit “maar” twee uur). Helaas waren hordes oude vrouwtjes te laat en zij hebben dus de gehele treinrit moeten staan terwijl zij zich vasthielden aan een reling, of gewoon aan de buurvrouw. Gelukkig heb je dit al snel niet meer door, want bijna de gehele treinrit gaat over het strand. Twee uur lang staren uit de trein, uitkijkend over de oceaan en de stranden: je kan het slechter treffen.

Eenmaal in Galle aangekomen viel ons meteen de Nederlandse historie in deze plaats op. De stad is een oud Nederlands fort uit de VOC tijd en dat merk je goed. Naast de koloniale architectuur ook Hollandse straatnamen als de Leynbaan en Kerkstraat en gebouwen als de Groote Kerk. De stad is niet erg groot en we hadden dan ook genoeg tijd aan één dag om alles te zien. Het was leuk om door een dorp te lopen wat overduidelijk niet Nederland was, maar waar je wel steeds Nederlandse woorden kon ontdekken. We sliepen hier in een Homestay bij een schattig vrouwtje dat vroeg wat we voor ons ontbijt wilde hebben. Toen we vroegen wat de opties waren zei ze: “everything!!” Na al die tijd ontbeten we dus weer eens met fruit en yoghurt, heeeerlijk! Een leuke (…) bonus was het wederzien met onze grootste vrienden: de Chinezen. Laten we maar weer rustig zeggen dat ze wederom vrij aanwezig waren en lichtelijk (ok heel erg) asociaal. Naast dat er uiteraard af en toe een selfie ‘ongemerkt’ met ons gemaakt moest worden (zelfs hier zijn Westerlingen interessanter voor ze dan het mooie Sri Lanka), werd er ook geregeld geschreeuwd in de kerken (voor het bord ‘Please be silent’) en gelopen over het gras (recht voor het bord ‘Please keep off grass’). Maar dat geeft niet (OKÉ WEL, IEDEREEN MOET EVEN NORMAAL DOEN).

Na anderhalve dag Galle vonden we het wel weer welletjes en pakten we de trein en bus naar het oosten van het land: Tissamaharama, ofwel het Yala National Park. Hier hebben we tijdens een safari luipaarden, beren, olifanten, buffels en veel andere dieren gespot! En dat was nog niet eens alles, we hebben hier namelijk twee nachten in een boomhut geslapen tussen de apen 😀🙌🏻! Als dat geen bucklist dingetje is 😏. Desondanks hielden we toch een dubbel gevoel over aan de safari. Ten eerste kan je het park alleen in met een jeep. Nu is dat niet heel erg, maar als je vervolgens bij de ingang start in een file van jeeps en achter elkaar in een rijtje het park doorscheurt, voelt het toch allemaal heel erg als een attractie. Het was eigenlijk net de droomvlucht! Met als enige verschil dat je hier dieren ging spotten in plaats van elfjes. Daarbij houden de chauffeurs van alle jeeps elkaar op de hoogte. Dit betekent dat zodra een luipaard of beer is gespot, een 30-tal jeeps erop af rijdt. Logisch in principe, aangezien de toeristen juist deze dieren graag willen spotten. Helaas bleek het – in onze ogen – niet altijd even diervriendelijk te gaan. Toen de beer werd gespot, was onze jeep één van de eerste. Ontzettend mooi om zo’n beer in het wild te zien, maar vervolgens werd die opgejaagd en opgesloten door 15 jeeps die na ons op de plek kwamen. Dit brak een klein beetje ons hart, dus we hebben snel gevraagd aan de chauffeur om door te rijden.

We werden om half 5 ‘s ochtends al bij ons hotel opgehaald met de jeep, dus jullie snappen dat we tegen het einde van de safari (12 uur ‘s middags) al redelijk kapot (oké, helemaal naar de tering) waren. Langzaamaan reden we richting het hotel en we konden bijna ons bed al ruiken. We babbelden nog gezellig met onze achterburen, want we waren erachter gekomen dat de vrouw achter ons een student geneeskunde was. Out of the blue maakte het busje dat voor ons reed ineens een slinger naar links, kwam met de wielen in de berm en raakte daardoor in een slip op de weg. Resultaat: het busje viel vol op zijn zijkant met overal glas en bloed als gevolg. Na een moment vol verbazing ernaar gekeken te hebben, sprintten we naar het busje toe. Al snel waren er meer mensen ter plekke, maar niemand leek goed te weten wat te doen. De deuren gingen niet open (nee, zelfs niet na er tien keer vanaf de buitenkant tegen aan getrapt te hebben, zo gek!). Even leek het erop dat ze met een hele groep het busje weer wilde kantelen, maar gelukkig kwamen ze er net op tijd achter dat dat misschien niet de meest slimme optie was. Uiteindelijk trapte de chauffeur het voorraam in en via die weg zijn alle inzittenden (ongeveer 8) uit de auto getild. Al snel werden alle slachtoffers in de berm gezet en konden we zien wat de schade was. Meerdere diepe vleeswonden op ellebogen, heupen, benen en hoofden. Daarnaast had de enige toerist van het busje zijn schouder uit de kom en leek het erop dat er iemand een flinke breuk in zijn oogkas had (zo’n groot ei heb je nog nooit gezien). Alles leek pijnlijk en naar, maar het was niks vergeleken met de chauffeur. Hij had duidelijk klem gezeten met zijn voet onder het pedaal met als gevolg (lees niet verder als je hier niet tegen kan) dat zijn volledige voet was open gehaald tot op het bot. Zijn tenen hingen er slap bij en alle pezen waren door. Iedereen zag het en riep vooral heel erg hard, maar niemand deed iets. Dus al snel pakten we flessen water en begonnen we met wonden uitspoelen. Na heel veel gesmeek heeft iemand zijn shirt uitgedaan, zodat we de voet van de chauffeur tenminste konden bedekken en zo konden voorkomen dat er (te veel) stof in kwam. Wij hadden begrepen dat er een ambulance gebeld was, maar dat duurden de toeschouwers duidelijk te lang. Ze hielden een truck tegen met een open laadbak en al snel werden alle slachtoffers daarin gehesen. De enige toerist vond dit duidelijk een minder goed plan (begrijpelijk), want al zijn bezittingen lagen nog in de bus. Schreeuwend om zijn paspoort en geld werd hij desondanks toch de truck ingeduwd niet wetende wat er met hem en zijn documenten zal gebeuren. Daarna sjeesde de truck volgas weg, over een drempel heen en zag je iedereen in de laadbak heen en weer stuiteren. Dat moet pijn gedaan hebben… 

Eenmaal terug in onze boomhut waren we KAPOT en was het heerlijk om even te kunnen slapen. De apen hadden hier duidelijk een andere mening over: zij hebben bijna de hele tijd dat wij op bed lagen de boomhut gebombardeerd met nootjes en andere dingen. Het werd dus een kort dutje uiteindelijk haha! 

De dag erna zijn we naar Ella gegaan, maar daar vertellen we volgende keer meer over. Anders wordt het allemaal te lang en weten jullie van gekkigheid ook niet wat jullie met al die informatie moeten (en daarbij willen we nu weer aan het strand liggen, misschien speelt dat ook een beetje mee 🤓). 

Tooooooot de volgende keer!

B2825A9D-048D-4515-919A-2D049C942548
Als er precies een foto gemaakt wordt wanneer je een golf pakt (voor de oplettende kijker: Ly heeft hier inderdaad al haar kleren nog aan en is niet aan het paraderen in haar bikini, klopt helemaal. Dat komt omdat de rest van het strand gevuld was met mannen in kleine strakke zwembroekjes en vrouwen in boerkini’s. Daarom was de drang er minder om de kleren uit te gooien).
49BC4096-492E-4DF4-B747-3E89A40C8AA8
“Twee treinkaartjes ajb” (let vooral ook even op de vervaagde Happy New Year in de linker bovenhoek)

D16F1EBB-5066-46DF-9DA2-A63AE111180A

0DF8B5F1-830C-419F-A802-D54644145B80
De Groote kerk in Galle
7D79E16E-44A2-4F2C-B9ED-8BD15C06314F
Casually knipogend naar de camera, doen we niet moeilijk over.
08A51E56-91A6-42AE-8CF1-442CB212AE6B
KEEP OFF THE GRASS staat er duidelijk op het bordje. En wie staat er weer on the grass? INDERDAAD JA
6C681FCD-A22B-431A-878C-C8609D21129A
De Leynbaan in Galle
D4F5A81E-5261-40A5-9136-C1ECF59E3C9D
Vreselijk fotogeniek koffietentje, waar de meest spontane foto OOIT is gemaakt (wie houdt er nou zo zijn ijsthee vast?)
092A92FB-BCB4-4606-BAEB-FA5D79F6A58C
Selfie moet kunnen (hier de originele foto zonder filter: pfoe toch even schrikken)
C34E897D-2E60-4CAA-B424-DD14202B740C
Truth, the truth and nothing but the truth
422F29F1-6D35-4D3F-8600-41E9CD674672
Vreselijk om op deze manier te moeten dineren
4AADB5B3-464A-49C0-9526-B233DD1EEA7C
Zonsondergang
A64A4F72-4C2A-438E-B7A2-AA5EEABAC3E2
ONZE BOOMHUT
20534CD1-7AD9-4BF8-ADD1-064D773D871E
Treehouse with a view
CD9AA2EE-6413-4C0D-A28F-07E9431E184C
Op naar Yala: de arme beer die over de weg liep en niet meer weg kon
44F17267-E838-49B9-856B-A0D05FEB666F
Hier was hij nog een soort van in het wild
ED7DFC26-1C71-4252-AA8D-EEC8EBD14932
OPNIEUW EEN ZOEKPLAATJE: bijna precies in het midden van de foto, op de steen en tussen de takken door zie je een luipaard lopen. Jaaaaahaaaa momentje hoor
540FE6F4-4E88-45A3-9C7A-9D15C2CEE4AF
OLIFANT

0755DEAE-7867-40F1-8D11-F51706C5D3D0F6150FA0-A2AC-43A8-9557-BFE20B6C88D6

0BA1E047-1ADC-4C03-9B29-965955A26029
En ergens hiertussen liep dan een beer, of een hert, of iets anders zieligs
C4FC731A-F716-4E81-8A4D-2560E52328FC
De gekantelde bus (en nee, we hebben niet als echte ramptoeristen eerst een foto gemaakt voordat we gingen helpen. Deze foto is gemaakt toen we wegreden 🤓)
D7B31848-61E9-4726-A1C6-B325C2577DA0
Aapies vanuit onze boomhut ❤️

5 thoughts on “Heerlijk Sri Lanka – part 1

 1. Fijn om ook even te relaxen maar wat een heftig verhaal met die gekantelde bus. Goed te horen dat het met jullie goed gaat!
  Tot het volgende verhaal!
  Groet, Pa

  Liked by 1 person

 2. Wat maken jullie veel mee; en ook nog een helpende hand kunnen bieden: wat fijn!
  De boomhut is echt geweldig en wat die apen vervolgens doen is natuurlijk hilarisch😂genieten weer

  Liked by 1 person

 3. Tip
  Mochten jullie nog een keer met de trein gaan in Sri Lanka. Ik ben es met de trein van Kandy naar Colombo gegaan en het laatste rijtuig bleek aan de achterkant een soort panoramaruit te hebben, waardoor ik dus met een fantastisch uitzicht de heuvels afdaalde naar Colombo. Tuurlijk, is wat duurder, maar was niet zo heel veel duurder
  Groeten, Anne & Helmich

  Liked by 1 person

  1. Thanks voor de tip!! We hebben geprobeerd onze laatste treinreis in de eerste klas te zitten, maar toevallig net bij deze trein was er geen eerste klas🤓. Helaas gemist dus, maar wie weet voor een volgende keer Sri Lanka🙂

   Like

 4. Wauw wat een gave fotos!:) mooi zo een safari! En van die bus, bah zeg, ook als toerist kun je dan wel janken. Word je in het ziekenhuis gebombardeerd tot noodnummer!;) hoe fijn klinkt dit, zon zee strand en optimaal bijkomem, dik verdient!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s